Vanliga butiker i Boden få sälja dina begagnade prylar

Uppdaterad
Publicerad

Butiker som i vanliga fall säljer nyproducerat ska kunna beställa varor som använts förut i kommunen – och få dem levererade till butiken förutsatt att varorna visas upp. Det är tanken med återbruksvarorna i Boden, där kommunen anlitat en konsult för satsningen.

Idén är att återbruksvaror ska vara lika hela och rena som övrigt butikssortiment och presenteras lika snyggt. Det som inte säljs återsänds.

På samma sätt kan kommunala verksamheter som skolor, förskolor, särskilda boenden och även kulturverksamhet beställa återbruk för att slippa köpa nytt.

Prisbelönt konsult anlitad

Den prisbelönta återbrukskonsulten Anna Bergström har tidigare utvecklat succékonceptet ReTuna i Eskilstuna, Sveriges första shoppinggalleria med enbart återbruk i sortimentet.

Nu har hon anlitats av Bodens kommun för att ta ett större grepp om återbruket i Boden. Syftet med satsningen är att främja en cirkulär användning resurser, återanvända mer och minska vårt klimatavtryck.

Lampor håller i hundra år

SVT var med när Anna Bergström besökte Boden för första gången. Hennes idé är att second handförsäljningen ska följa butikens innehåll och tar exemplet att en lampbutik kan ha en hörna med begagnade lampor.

Hon visar upp en glaslampa som hänger på återvinningsmarknaden i Boden och säger att de lamporna fungerar i hundra år till – med en liten ”uppryckning”.

– En sådan här lampa kommer aldrig att slitas ut. Kanske behöver en kontakt bytas ut och även lampsocklarna.

I videon berättar Anna Bergström hur hon tänker kring försäljningen i vanliga butiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.