Att göra en tavla....

Publicerad

Det är måndag morgon. Klockan är nio och i ateljén på konsthallen Havremagasinet i Boden. Här har målarpenslar och papper redan plockats fram. En grupp morgonpigga 60-plussare har satt i gång sitt kreativa skapande innan det är dags för förmiddagskaffet.

- Vi är så priviligerade som får starta veckan med att gå hit. Det enda tråkiga är att det slutar för fort, redan vid 12, säger Monica Carlsson.

Efter ett långt yrkesliv inom vården tycker hon att det är roligt att få satsa på konsten

-  Jag har haft en längtat efter det här i hela mitt liv, säger hon.

På Havremagasinet pågår det just nu tre olika träffar för 60-plussarre som vill måla. Temat är Bodens historia.

– Vi  startade första kursen i  höstas och det har spridit sig att det är kul, så allt fler har velat vara med, säger konstpedagogen Eva-Lena Kurkkio.

Havremagasinet har fått pengar från Postkodlotteriets kulturfond och deltagandet är gratis. Även de som nyss har kommit till Sverige har chansen att komma och skapa på Havremagasinet.

Men just när Nordnytt hälsar på är det 60-plussarnas tid.

- Vi utgår från utställningarna som vi har, vi gör bildanalyser och går in i ateljén där vi provar olika material och metoder, säger Eva-Lena Kurkkio.

Det är tänkt att Monica Carlsson och de andra deltagarna ska ställa ut längre fram och det vill hon gärna.

– Det ska verkligen bli roligt att få visa upp allt fantastiskt vi har gjort! säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.