Åttaåring hade höft ur led i ett halvår

Publicerad

Röntgen visade att en åttaårig delvis hade höften ur led. Men föräldrarna informerades inte om händelsen – och det skulle ta sex månader innan detta upptäcktes. Barnet kunde vid den tidpunkten inte gå.

Det var på på Sunderby sjukhus som röntgen visade att höften delvis var ur led. Men föräldrarna fick inte någon information om detta och ingen uppföljning gjordes.

Det var först när åttaåringen var på ett sjukhusbesök i Umeå som en läkare ansåg att höfterna behövde röntgas. Vid detta tillfälle visade det sig att högra höften var helt ur led.

Kritik riktas mot vårdgivaren

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik till vårdgivaren för brister i information till vårdnadshavare samt bristande uppföljning av röntgenresultat.

I ett yttrande från en ansvarig på Sunderby sjukhus framgår det att patienten under aktuella perioden haft mycket insatser och att vårdens främsta prioritet varit barnets överlevnad.

Men den ansvarige håller dock med om att resultatet från röntgen borde uppmärksammats tidigare, att föräldrarna borde fått tydligare svar samt att de borde ha kontaktat ortopedkliniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.