Attentatet mot Norrskensflamman

Publicerad

På tisdag är det 75 år sedan attentatet mot Norrskensflamman i Luleå. Fem personer dog i attentatet och två av dem var barn.

Det var på natten den 3 mars 1940 som fem män tog sig in på den kommunistiska tidningen Norrskensflammans tryckeri och apterade en sprängladdning i tryckpressen.

En våldsam brand utbröt i fastigheten som både rymde tidningshuset och lägenheter. Och trots att brandkåren var på plats inom någras minuter gick inte huset att rädda.

Fem personer, varav två barn, omkom.

Laddad tid

Attentatet mot Norrskensflamman inträffade under andra världskriget i en politiskt laddad tid.

Finska vinterkriget pågick och i Sverige fanns det starka krafter för ett svenskt deltagande på finska sida mot Sovjetunionen.

Kommunister sågs av en del som möjliga landsförrädare som kunde tänkas stödja Sovjetunionen och det växte fram ett kommunisthat.

Erkände

I april häktades fem män som erkände att de medverkat i attentatet. Det var tre fänrikar – Borgström, Krendel och Nordström . Samt journalisten Gunnar Hedenström vid Norrbottens-Kuriren, och  värnpliktige  Palmqvist. Några dagar senare inträffade det sensationella att Luleås stadsfiskal Ebbe Hallberg och kapten Uno Svanbom häktades för att ha deltagit i planeringen av attentatet.

Männen åtalades inte för mordbrand utan skadegörelse.

Fänrikarna dömdes till sex års straffarbete, den värnpliktige till två år, medan de som planlagt arbetet – det vill säga Ebbe Hallberg, Uno Svanbom och Gunnar Hedenström dömdes till sju års straffarbete.

Ebbe Hallberg dog kort därefter på Långholmen. De övriga benådades av samlingsregeringen 1944.

Programmet Veckans brott, i SVT1, kommer att ta upp händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer