Ett okänt antal kubik med avloppsvatten har pumpats ut i Luleälven. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Avloppsvatten har pumpats ut i älven – trots upprepade larm

Publicerad

En läckande avloppsledning har orsakat ilska och badförbud i Luleälven vid Gammelstad. Men trots upprepade larm från boende tog det lång tid innan kommunen ingrep.

När Mauritz Fredriksson var ute på en promenad vid tvåtiden i måndags i Gammelstad så upptäckte han att spillröret från pumpstationen pumpade ut fullt med avloppsvatten rakt ut i älven.

– Jag ringde till kommunens miljöavdelning och gjorde en felanmälan. Sen kom jag hit samma kväll och skulle titta till vad som hände. Men det var ingen här, det hade inte hänt någonting utan det sprutade fortfarande ut avloppsvatten, säger Mauritz Fredriksson.  

Han ringde återigen till kommunens jour när han upptäckte att ingen från kommunen var på plats för att kontrollera varför det pumpar ut vatten ur röret i älven. Han gjorde därför ytterligare en felanmälan.

– Vi har lite nya rutiner kring hur vi tar emot samtal och så vidare och det fungerar helt enkelt inte klockrent och då missar vi sådant här, säger Petra Viklund, VA-chef stadsförvalltningen.

Besviken på kommunen

Det är många kubikmeter som pumpats ut under tiden som ingen letat efter läckaget.

– Det är jättesynd och det får vi ta till oss och ordna upp så det inte händer igen.

Mauritz Fredriksson är besviken på kommunen.

– Jag tycker att det är lite dåligt faktiskt att man inte tar tag i det på en gång, säger han.

Nu väntar man på provsvar innan vattnet är godkänt för att bada i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer