Det blev tumult under avtackningsfesten och turistföretagaren i Norrbotten ska ha skjutit med gevär mot tre anställda. Foto: Genrebild, Martina Holmberg/TT

Avtackningsfest spårade ur – anställda beskjutna av chef i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

En manlig turistföretagare i Norrbotten åtalas för grovt olaga hot samt framkallande av fara för annan. Bland annat ska han ha avlossat ett gevärsskott mot tre anställda.

Händelserna inträffade i augusti förra året och enligt polisens förundersökning ska upprinnelsen till osämjan ha börjat under en avtackningsfest.

En anställd ska ha druckit alkohol i en bar som var öppen för allmänheten vilket inte uppskattades av chefen.

Hamnade i skottgluggen

Tumult uppstod och enligt åtalet ska turistföretagaren ha uttalat dödshot mot personen.

”Brottet bör bedömas som grovt då det förstärkts av ett höjt skarpladdat vapen som avlossats i riktning mot målsäganden”, står det i stämningsansökan.

Hävdar nödvärn

Den andra åtalspunkten, framkallande av fara för annan, grundar sig i att ytterligare två personer befann sig i närheten och som åklagaren anser ha blivit beskjutna.

Under polisförhör har turistföretagaren nekat brott och hävdar att det handlade om nödvärn.

Åklagaren lutar sig mot muntlig bevisning i form av vittnesmål samt en sms-konversation om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.