Foto: SVT

Badgäst kritisk efter drunkningstillbudet i Piteå – såg inga badvakter

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik mot Äventyrsbadet vid Pite havsbad.
Det här efter att ännu ett drunkningstillbud skett på badhuset inom loppet av ett år.

I fredags förra veckan inträffade återigen ett drunkningstillbud vid Äventyrsbadet i Piteå. Badande gäster fick själva ingripa och påbörjade hjärt- och lungräddning på personen som hittades på botten av bassängen.

– Vi tillkallade ambulans och en utav våra badvakter tog då över hjärt- och lungräddningen och hade med sig hjärtstartare för vi har ju rutiner för hur man hanterar sådant. Och efter nionde kompressionen så började han andas igen, säger Kristofer Lundmark, vd Pite Havsbad.

Men Peter Lif Sohlberg som var badgäst vid Äventyrsbadet då drunkningstillbudet skedde, är kritisk till att det tog så lång tid innan någon badvakt reagerade och ingrep.

– Det fanns inte någon av dem där, säger han.

Var det ingen badvakt i närheten?

– Nej, icket, säger Peter Lif Sohlberg.

Var fanns dom?

– Ja det vet jag inte, inte där i alla fall, säger Peter Lif Sohlberg.

Sjuårig pojke hittade på botten

För drygt ett år sen hände ett liknande drunkningstillbud vid Äventyrsbadet i Piteå, då en sjuårig pojke hittades på botten av bassängen. Och även vid det tillfället var det badgäster som hittade pojken och utförde hjärt- och lungräddning på honom.

– Men kommer det till en sån här grej så ska du ha mer än en utbildning och du ska ha varit med lite. Jag menar va fan!  Alla som jobbar som badvakt ska väl kunna hjälpa till, säger Peter Lif Sohlberg.

”Vi är inte ambulanssjukvårdare”

Men vid Piteå havsbad tycker man att man agerat så gott man kunde.

– Vi jobbar ständigt med att förbättra oss och utbilda vår personal men visst, i en situation kan ju alla människor vara stressade. Det är ju en sak att öva hjärt- och lungräddning på en docka och att göra det i verkligheten. Vi är ju inte ambulanssjukvårdare, säger Kristofer Lundmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer