Ett experiment med ballonger genomförs i samarbete mellan Esrange och LKAB. Foto: SVT

Ballonger med infraljudsensorer redo att släppas

Uppdaterad
Publicerad

De tre ballongerna som ska släppas från Esrange med infraljudsensorer från Institutet för rymdfysik är redo för uppdraget.

Första försöket att släppa iväg ballongerna till 30 kilometers höjd planeras till torsdag den 20 augusti klockan fem på morgonen, förutsatt att väderförhållandena är bra.

Planen är att ballongerna ska nå önskad höjd två timmar senare. Då ska LKAB Kimit spränga en ytladdning på gruvområdet Mertainen som ska generera infraljud.

Registrera infraljud

Experimentet ska undersöka hur mycket bättre forskarna på Institutet för rymdfysik kan registrera infraljud från en ballong på en hög höjd som driver med vinden.

Tanken med experimentet är att forskarna med kombination med markmätningar ska kunna upptäcka tillexempel svagare meteoroidinfall eller andra typer av fenomen som annars kanske skulle bli oupptäckta nere på marken.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.