Snart kommer Bamse och hans vänner till Sápmi. Då får han vara med om ett spännande äventyr tillsammans med sin samiska kusin Biret och hjälper hennes sameby att lösa ett stort problem. Foto: Illustratör: Tony Cronstam/ © Rune Andréasson

Bamse kommer till Sápmi: ”Var en betydelsefull serie”

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer Bamse och hans vänner till Sápmi. Då får han vara med om ett spännande äventyr tillsammans med sin samiska kusin Biret.

Serietidningen Bamse har funnits sen 1973 och läses av barn över hela världen. Barn får följa med Bamse och hans vänner på olika äventyr runt om i världen och olika kulturer.

Vännerna har bland annat besökt urfolken i Nordamerika och inuiterna på Kalaallit Nunaat (Grönland), men nu är det första gången som han besöker Sápmi, rapporterar Sameradion & SVT Oddásat.

Sameradion och SVT Sápmi

Stor betydelse för samiska barn

Lea Simma på Tjallegoahte i Jokkmokk, som arbetar för att stärka den samiska litteraturen, säger till SVT Oddásat att det har en stor betydelse för de samiska barnen att en av Sveriges största barnserietidningar lyfter Sápmi.

I videon ovan hör du bland annat serieskaparna berätta om utmaningarna som de hade inför skapandet av serien.

Den färdiga serien planeras att publiceras i februari 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet