SD i Kiruna får inte tag på folk – vet inte vilka som är medlemmar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Kiruna har haft svårt att hitta folk som vill ställa upp på kommunlistan. En orsak är att det bara är distriksordförande som vet vilka som är medlemmar i SD i Kiruna.

Inför gårdagens möte hade ordinarie ledamoten Kjell Paulsson och ersättaren Agneta Paulsson hoppat av och avsagt sig alla förtroendeuppdrag i partiet. Det innebär att Mats Fredlund och Madeleine Vestling är de enda som är kvar från Sverigedemokraternas kommunlista på fyra namn.

Nu finns inga ersättare kvar för Sverigedemokraterna som gick från ett till två mandat i kommunfullmäktige i Kiruna.

”Förtryckt från alla håll”

Enligt Mats Fredlund är det svårt att hitta sympatisörer som vill engagera sig eller till och med ge sig till känna.

-  Som Sverigedemokrat idag är man förtryckt från alla håll. Det är många som röstar med oss, men som inte vågar visa det utåt, säger han.

I Kiruna har Sverigedemokraterna inte bildat någon lokalförening. Det innebär att det inte finns någon i Kiruna som får ta del av medlemsmatrikeln.

Hemlig lista

Den är sekretessbelagd och det är bara distriktsordförande som enligt partiets regelverk får se listan på de 776 medlemmarna i Norrbotten.

– Det stämmer. Listan är sekretessad och det är bestämt att det är ett personligt handhavande av ordförande som gäller, säger Paula Palmqvist, som valdes till ordförande i november.

– Men ifall ledamöterna i Kruna vill få ut information till medlemmarna på orten kan jag alltid ordna ett mailutskick till dem.

”Generellt problem i samhället”

Hon säger att problemet att få folk att engagera sig inte är specifikt för Sverigedemokraterna.

– Det är väl ett generellt problem i samhället att få folk att vara aktiva i styrelser. Framför allt är det svårt att hitta folk till ansvarspositioner som sekreterare och kassörer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer