Arkivbild Foto: TT

Barn dog innan förlossning

Publicerad

En höggravid kvinna kom in till en förlossningsklinik i Norrbotten med värkar. Men då andra komplicerade förlossningar pågick samtidigt blev hennes hjälp försenad – och barnet dog.

Nu lex Maria-anmäler Region Norrbotten händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det var under 2016 som en kvinna kom in till en förlossningsklinik i Norrbotten för sina värkar. Personalen beslutade då att kvinnan fick sova över på patienthotellet och sedan återkomma nästa dag.

Barnet mådde dåligt

Då kvinnan kom tillbaka till sjukhuset dagen efter hade barnets rörelser avtagit och kvinnan kopplades upp på övervakning. Efter en stund såg vårdpersonalen att barnet inte mådde bra. Men trots detta fördröjdes åtgärder på grund av att flera komplicerade förlossningar pågick samtidigt, enligt Region Norrbotten. Detta ledde till att barnet avled innan det kunde förlösas.

Region Norrbotten vill försöka förebygga liknande händelser i framtiden genom att implementera existerande rutiner för prioritering, samt fortlöpande vidareutbildning för personal i fosterövervakning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer