Hör vad idrottsläraren Lasse Johansson har sett när det kommer till elevernas grovmotorik. Foto: SVT/Randi Gitz

Barn i östra Norrbotten rör på sig för lite: ”Oroar oss”

Publicerad

Svenska barn rör på sig alldeles för lite och i Haparanda rör man på sig ännu mindre än riksgenomsnittet, enligt RF-SISU Norrbotten.

– Grovmotoriken har blivit sämre med åren, säger idrottsläraren Lasse Johansson.

I Sverige når bara 44% av pojkarna och 22% av flickorna upp till den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Och i Haparanda rör sig barnen ännu mindre än riksgenomsnittet, enligt RF-SISU Norrbotten och Riksidrottsförbundet.

– Det här är siffror som oroar oss och som är en trend i hela östra Norrbotten, säger Anne-Marie Johansson, RF-SISU Norrbotten, kommunikatör.

I videon ovan berättar hon vad RF-SiSU Norrbotten planerar att göra för att försöka nå dessa barn.

Idrottslärare märker försämringar i grovmotoriken

Under fredagen arrangerades Idrottens dag av Riksidrottsförbundet och RF-SISU Norrbotten i mer än 220 skolor över hela landet.

SVT Nyheter Norrbotten besökte Haparanda där barnen rör på sig mindre än riksgenomsnittet. Lasse Johansson, som jobbar på Marielund och Språkskolan, har jobbat som idrottslärare i 18 år och märker av en tydlig skillnad i barnens rörelsemönster. Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.