Stress och oro ökar när barn söker bekräftelse på sociala medier Foto: svt

Barn mår dåligt av jakt på likes

Uppdaterad
Publicerad

Barn använder sociala medier redan i mellanstadiet, men den ständiga jakten på popularitet har baksidor.

I dag börjar barn använda sociala medier redan på mellanstadiet, trots att det finns en åldersgräns på 13 år på Facebook och Instagram. Lärare säger nu att många barn mår dåligt av den ständiga jakten på likes och följare på de sociala medierna.

Användningen av sociala medier bland yngre barn har ökat explosionsartat. Instagram, Kik och Facebook är några av de populäraste sociala nätverken bland barnen. Mer än hälften av alla barn mellan 9-13 år är i dag aktiva på dessa sociala medier varje dag.

Men det finns baksidor med att fler yngre barn börjat använda sociala medier. Barnen blir mer stressade och mår i vissa fall dåligt över det som sker på sociala medier. Det menar Dan Åberg som arbetat som lärare i 25 år.

Hårdare bland flickor

– Det är viktigt bland barn att vara populär i dag, du ska ha många likes och många följare på Instagram. Det här blir jobbigt för barn. Den här pressen börjar för många redan i årskurs fyra, säger han.

En ny studie gjord av forskare från Göteborgs universitet visar att det är vanligare med nätmobbing bland yngre barn, och att tioåriga flickor som använder sociala medier är mer missnöjda med sitt utseende. Det är något som man inte blir förvånad över i skolorna.

– Det är inte ens fördomsfullt, utan det är främst bland flickor som det finns en tendens att man kan vara lite elak mot varandra. De skriver nedlåtande kommentarer om bilder som är upplagda på Instagram eller statusen på Facebook, säger Helene Ericsson, it-pedagog på en grundskola i Umeå.

Inte mogna

Det finns en åldersgräns på 13 år på Instagram och Facebook, men det struntar många i. Barnpsykologen Anna-Mia Widengren tycker det är synd. Det bästa vore att följa den, menar hon.

– I lägre åldrar har barnet svårare att värja sig från påtryckningar utifrån, och kanske inte har fått den mogenheten som krävs för att kunna skydda sig, säger Widengren.

Gränsen en undanflykt

Men Elsa Dunkels som forskat på unga och sociala medier håller inte med. Hon tycker att det är upp till varje förälder att avgöra när deras barn är moget för att vara på sociala medier.

– Jag tycker man ska fråga sig varför den åldersgränsen finns där. Som jag ser det har Facebook och Instagram en åldersgräns för att slippa ta ansvar för saker de kanske skulle behöva ta ansvar för om de aktivt bjöd in barn. Därför tycker jag inte att det är en åldersgräns som man behöver ta så allvarligt på, säger Dunkels.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.