Det blir allt vanligare att svenska städer förenar barn och äldre genom olika verksamheter. Foto: SVT

Barn och äldre under samma tak – ”fenomen som kommer bli vanligare”

Publicerad

Det blir allt vanligare att svenska städer förenar barn och äldre genom olika verksamheter. Men trots det behöver vi ännu fler mötesplatser i Sverige, enligt Natalie Davet, doktorand i barn-och ungdomsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– I offentligen behöver vi bli bättre på att skapa möjliga möten mellan olika åldrar. Det ska bli tillåtet för en grupp ungdomar att gå i på ett bibliotek och inte bara bli hänvisade till en hörna som är till för dem, utan redan i bemötandet ge dem tillgänglighet till hela biblioteket. Nu bygger vi gärna utrymmen specifikt för vissa åldersgrupper. säger Natalie Davet, doktorand i barn-och ungdomsvetenskap vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet.

Slagits ihop

I torsdags berättade SVT Norrbotten om hur Övertorneå kommun valt att slå ihop ett äldreboende med en förskola i Pello. De har varsin avdelning men vistas under samma tak. Tanken är att de ska mötas flera gånger i veckan för att sjunga, pyssla eller leka. Liknande boenden finns eller ska byggas på andra ställen i landet i till exempel Umeå, Ängelholm och Avesta.

– Jag tror att det här är ett fenomen som kommer att bli vanligare och vanligare eftersom att vi under ganska lång tid i Sverige har varit duktiga på att bygga bort det naturliga mötet mellan olika generationer, säger Natalie Davet.

Hon fortsätter:

– Och nu kanske man börjar tänka om och se behållningen i att faktiskt ha mötesplatser där man möts och att det finns vinster både för barnen och de äldre, säger Natalie Davet, doktorand i barn-och ungdomsvetenskap vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet.

”Angår oss allihop”

Natalie Davet som just nu skriver på en avhandling om generationsintegrerande verksamheter, och hur man förenar barn, unga vuna och äldre i olika kulturverksamheter. Hon ser fler fördelar än nackdelar med att låta äldre och barn mötas. Till exempel kan de två grupperna få mindre fördomar om varandra samtidigt som existentiella frågor kan få en mer naturlig plats hos barnen.

– Döden är ju ingenting som angår bara oss äldre, utan den angår ju oss allihopa och är någonting som små barn också funderar på förstås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer