Nya skolgårdstrenden i Övertorneå – gagaboll

Uppdaterad
Publicerad

Skolbarn i Övertorneå rör sig för lite. För att råda bot på det har man nu flera projekt igång för att aktivera barnen och få till en bättre rastverksamhet. En succé är byggandet av en gagabollrink.

Enligt Riksidrottsförbundet rör sig unga för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når upp till den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

För lite att göra på rasterna

Övertorneå är en av fem kommuner i länet som har fått medel för att öka aktiviteten hos eleverna. Kommunen har också fått medel från Skolverket för projektet Hälsofrämjande skolutveckling.

Fritidspedagogen Åsa Öystilä är projektledare och har bland annat frågat eleverna vad de vill göra på rasterna. 

– Barnen tyckte inte att de hade något att göra på rasterna och var väldigt entusiastiska till att bidra med förslag på vad som borde göras. Jag har sammanställt deras förslag och tekniska kontoret har fått materialet, men vi har redan gjort lite, sådant som vi har kunnat göra själv, säger Åsa Öystilä entusiastiskt.

Gagarink lockar oavsett ålder

En sak som byggts upp på skolgården är en gagarink och den har blivit en stor succé. Den lockar alla barn att leka tillsammans oavsett ålder.

Övertorneå är ju inte ensam om att barnen inte tycker att det finns tillräckligt att göra på rasterna. Har hon då några tips att ge?

– För det första, fråga barnen. Sedan så tycker jag att det inte behöver vara så svårt. Rita upp saker på gården om det inte går att bygga fysiskt, säger Åsa Öystilä.

Lär barnen leka

Till sin hjälp att inspirera fritids- och skolpersonalen i Övertorneå hade hon bjudit in Johan Edin, fritidspedagog från Ersnässkolan  i Luleå kommun, där man jobbar hårt med att lära barn att leka.

– En del barn behöver träna på att leka men många barn får inte de rätta förutsättningarna. Vi har ett förhållningssätt att får vi lekskickliga barn så får vi barn som mår bra och orkar och då lär de sig bättre på lektionerna.

– Skulle en fritidspedagog på varje skola få ta ansvaret för rastverksamheten, skulle det bli bättre för eleverna och lugnare i klasserna. Det har vi själv sett i Ersnäs, säger Johan Edin.

Fakta gagaboll

Gagaboll  spelas i en åtta-kantig rink som kan byggas av exempelvis stående lastpallar. Alla som får plats i rinken är med i spelet.

Spelet startas genom att en boll sätts i rullning. Det gäller att inte bli träffad av bollen på kroppen under midjan. Man får bara slå bollen med handen.

Blir man träffad under midjan eller om man skjuter ut bollen över sargen åker man ut och får kliva av planen och vänta tills nästa omgång. Vinner gör den som är sist kvar på banan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.