Utländska bärplockare pensionssparar i Sverige – ser inte röken av pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Bärplockande thailändare har rätt till tjänstepension, men vem och hur de ska informeras om detta råder det delade meningar om.

Bärföretagaren Leif Ögren menar att utsikten att bärplockarna ska få tillgång till sina pensionspengar är obefintlig.

Thailändska bärplockare har genom kollektivavtalet mellan Kommunal och arbetsgivaren rätt till tjänstepension. 4,5 procent av lönesumman har avsatts sedan 2011. Det är försäkringsbolaget AMF som förvaltar pengarna om inte bärplockarna gör en aktiv placering någon annanstans, vilket anses föga troligt.

Går miste om flera månadslöner

Exakt hur mycket som avsatts totalt har SVT Nyheter Norrbotten inte lyckats få fram, men räknat på enbart den garantilön som bärplockarna har rätt till landar det på omkring 80 miljoner kronor denna säsong inräknat. Avsättningen ger i år den enskilde bärplockaren som lägst drygt 3200 kronor, pengar som hemma i Thailand motsvarar flera månadslöner. 

”Vet inte ens om att de har rätt till pengarna”

Bärföretagaren Leif Ögren i Öjebyn är kritisk till systemet och menar att det främmande språket och ovana vid det svenska systemet gör att bärplockarna riskerar att gå miste om pengarna.

– Chansen att de ska få del av pengarna är noll. De vet inte ens om att de har rätt till pengarna, säger Leif Ögren.

Du tjänar ju pengar på detta. Är det inte också ditt ansvar att informera bärplockarna?

– Jag har ansvaret för att ge dom bra förutsättningar när de kommer hit, men ansvaret för att informera ligger hos de som bestämt att den här försäkringen ska finnas och det är fackförbundet Kommunal i första hand.

Sökande via sociala medier

Kommunals ombudsman Jörgen Gustavsson anser att facket gör mer än de egentligen behöver då bärplockarna inte är medlemmar.

– Lokalt söker vi upp och försöker informera så många som möjligt.

Försäkringsbolaget AMF förvaltar pensionsmedlen och där säger företagets presskontakt Peter Wärring att när det gäller kunder utomlands, skickar bolaget ett levandeintyg till i det här fallet bärplockarens vistelseadress i Sverige.

– Om den studsar tillbaka, söker vi efter personen via sociala medier eller eventuellt en släkting. Det sker ingen utbetalning förrän vi har fått bekräftat att personen lever, att pengarna verkligen går till rätt person.

Hur ser ni på möjligheten att bärplockarna verkligen får tillgång till sina pengar?

– Det är klart att det kan vara svårt i vissa fall eftersom det kan ha hunnit gå 20 till 30 år från det att personen varit här, men det här är våra rutiner för närvarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.