Bärplockning på en myr nånstans runt Lillhärdal. ”Jag är ingen som springer efter hjortron varje år, men de år det finns gott om dem, då är det roligt att plocka”, hälsar fotografen. Foto: Siv Busk

Bärskörden i Norrbotten förväntas bli sämre än normalt

Publicerad

Det rekordvarma vädret sedan maj i år har lett till att bärskörden i Norrbotten förväntas bli sämre än normalt.
– Vi pratar inte om någon katastrof, men det kommer bli sämre än vanligt, säger Matti Sarala, inköpsansvarig på Polarica.

Haparandabaserade företaget Polarica köper och säljer alla möjliga bärsorter. Deras prognoser visar att skörden blir betydligt mindre än normalt. Just nu plockas hjortron, men eftersom att skörden är begränsad kan det bli så att man går över till blåbär istället.

– Vi köper hjortron så länge det finns och behovet är fyllt. Blåbären växer fortfarande så det är lite tidigt att börja med det nu, men det kan bli så att vi plockar dem tidigare då värmen gör att bären utvecklas lite tidigare än vanligt, säger Matti Sarala.

Värmen ställer till det

Det är den tidiga våren och värmen under maj som ställt till det. Sommarvärmen och torkan tillsammans med alla skogsbränder har heller inte gjort förutsättningarna bättre.

– Prognosen under midsommarveckan visade att det skulle bli en mindre skörd än normalt. Enligt meteorologerna skulle det bli regn, men nu blev det precis tvärtom. Det är klart att bärskörden minskar när det inte kommer något vatten.

Lingonen är i behov av vatten

När det gäller lingon så finns det en risk att den skörden kan bli ännu mindre än övriga bär om det inte kommer mer regn. 

– Lingon blir en utmaning då det är kartar nu och behöver vatten för att växa normalt. Det är en av de torraste somrarna någonsin och det gör inte prognosen bättre.

Han berättar att det bären finns på andra platser än de normalt brukar finnas på.

– Det finns bär, man måste bara hitta rätt plats och rätt ställe. Hyggena mot söder får väldigt mycket värme, så det kommer inte finnas bär där i år. Det är lite mer i skyddad skog som man får leta i nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer