Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du en lyrisk Erika Lind, fysioterapeut Bodens kommun, berätta om de överraskande resultaten: ”Kunde inte drömma om att få ett så bra resultat”. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Bassängträning hjälper psykiatripatienter i Boden: ”Självkänslan ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Behovsstyrd bassängträning med psykiatripatienter i Boden har utmynnat i positiva resultat – såväl fysiskt som psykiskt.

– Deras självkänsla ökar och de suicidala patienter vi har verkar må bättre, säger fysioterapeuten Erika Lind.

Bassängträningen riktar sig till personer som bor på boenden inom omsorgen eller psykiatrin i Bodens kommun. Det handlar till exempel om personer med npf-diagnoser, kognitiva nedsättningar eller psykiatriska diagnoser som schitzofreni.

Satsningen syftar till att utveckla träning för att öka den fysiska förmågan, smärtlindra och utveckla förmågor som inte tillgodoses av traditionell sjukgymnastik.

Minskat smärtan hos deltagarna

Erika Lind, fysioterapeut i Bodens kommun, är den som tagit initiativ till träningen. Hon lyfter fram att de lyckats att kraftigt minska smärtan hos deltagarna.

– Jag kunde inte drömma om att få ett så bra resultat. Vi har gått från smärta åtta till smärta noll på väldigt många patienter.

”Suicidala patienter verkar må bättre”

Förutom den minskade smärtan har Lind sett andra positiva effekter som ökad rörlighet hos deltagarna, att de klarar av vardagsbestyr bättre och har ett bättre psykiskt mående.

– Deras självkänsla ökar och de suicidala patienter vi har verkar må bättre av det och ha en stabilare nivå, säger Erika Lind.

Resultaten har även lett till att projektet blivit en permanent verksamhet som kommer fortsätta – förutsatt att de får fortsätta ha tillgång till rehabbassängen.

Se bilder från bassängträningen och hör fysioterapeuten Erika Lind berätta om projektet i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.