Årets bästa skolkommun

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaur tappar platsen som bästa skolkommun, medan Arjeplog klättrar på listan. Det stod klart idag då Lärarförbundet presenterade sin rankning. Pajala, Luleå och Övertorneå finns på topp 10-listan. Vellinge utsågs till den bästa skolkommunen i landet 2012.

Arvidsjaur utsågs förra året till årets bästa skolkommun. I år halkar kommunen ner i rankningen till plats 84.

Däremot klättrar Arjeplog näst mest av alla kommuner i landet, från 255 till plats 101.

Pajala finns i år på en 4:e plats jämfört med en 12:e förra året. Luleå är femma och Övertorneå sexa. Även Överkalix, Piteå och Älvsbyn har framskjutna placeringar.

Topp 10

Förra året gick utnämningen från Lärarförbundet till Arvidsjaurs kommun. Även Piteå, Luleå och Överkalix hamnade då på topp-10-placeringar. Pajala precis utanför.

Arjeplog återfanns 2011 i botten av listan på plats 255 av 290. Kritierier som bedömdes var bland annat antalet utbildade lärare, lärartäthet och andel godkända elever i årskurs 9.

Lärarlöner

Tidigare i veckan presenterade Lärarnas riksförbund en lista på dom 50 kommuner i landet med sämst lärarlöner. Det handlade om vilka kommuner som hade dom bäst och sämst avlönade lärarna.

Boden finns på plats 26 och Älvsbyn på plats 46. Med lönelistan ville Läraranas Riksförbund sätta press på kommunerna att höja lärarlönerna.

Bodens grundskollärare tjänar i snitt 26 131 kronor i månaden. I Älvsbyn har lärarna en genomsnittlig månadslön på 26 362 kronor.

14 kriterier

När Lärarförbundet idag utser Sveriges bästa skolkommuner bygger rankningen på fjorton olika kriterier och inte enbart lärarlönerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer