Den sjuttonde internationella bastukonferensen i Haparanda-Torneå Foto: SVT

Finsk undersökning: Bastubad förlänger livet

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det vara bevisat, det som finnar och tornedalingar vetat länge. Flera vetenskapliga studier visar att den som bastar ofta drabbas mindre av hjärt-och kärlsjukdomar och även av demens. Ett par hundra bastuentusiaster hyllade idag bastukulturen under den sjuttonde internationella bastukongressen som den svenska Bastuakademien har ordnat.

Sauna, det vill säga bastu, är i ropet efter att dess hälsofrämjande effekter lovordas nu i flera vetenskapliga undersökningar. Den svenska Bastuakademien har försökt sprida saunakultur över hela världen i trettio år.

Idag var det dags för organisationens sjuttonde internationella bastukonferens i Haparanda-Torneå. Ett par hundra hänförda bastuentusiaster hade samlats i gränsstaden från 24 olika länder.

Bastu skänker hälsa

En färsk finsk undersökning visar att sannolikheten att få hjärninfarkt minskar med 61 procent för de personer som badar bastu fyra gånger i veckan eller mer. Även de som badar 2 – 3 gånger i veckan är risken för hjärninfarkt 14 procent mindre.

Tidigare studier har också visat att bastubadande sänker blodtrycket och även minskar risken för demenssjukdomar.

–Det är pålitliga undersökningar som bygger på ett stort underlag, säger professor Hans Hägglund från Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Han titulerar sig även som bastudoktor och sitter i styrelsen för den svenska Bastuakademien.

Ny svensk bastustudie

Hans Hägglund kommer själv att publicera en ny studie om bastubadandets hälsoeffekter inom kort. Hans undersökning stödjer de finska resultaten när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.

–Min undersökning visar att bastubadande minskar risken för hjärtsvikt, berättar han.

En förklaring till bastuns hälsobringande effekter är att värmen gör blodådrorna mer elastiska, vilket har ett samband med blodtrycket och hjärtats funktion.

Portabla bastur det nya

Kukkolaforsen utanför Haparanda är hjärtat för Bastuakademiens verksamhet. Där kunde man idag se flera olika, internationella bastulösningar, som inte kräver en fast plats att stå på.

Bastuutställare visade portabla bastur i form av en basturyggsäck, bastutält från Sibirien och ett runt ryskt tält som inrymmer trettio bastubadare för att nämna några.

–Jag tror att saunabadandet kommer att spridas ännu mer och att läkarna inom kort kommer ordinera bastubad på samma sätt som man uppmanar patienter att motionera, säger Göran Honkamaa, ordförande i den svenska Bastuakademien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.