Foto: Micke Nyberg/SVT

”En ren olyckshändelse”

Uppdaterad
Publicerad

Luleåbon som orsakade båtbranden i natt är inte längre misstänkt för brott. Polisen har lagt ner förundersökningen och menar att det var en ren olyckshändelse.

Mannen var först misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet eftersom hans agerande vid tankning gjorde att två båtar i Gültzauuddens båthamn brann upp, natten till onsdagen.

Inget brott

Men polisens vikarierande förundersökningsledare i Boden och Luleå Niklas Larsson har nya besked i dag.

– Båtbranden är inte längre ett polisärende. Vi har lagt ner förundersökningen för att det inte finns misstanke om brott. Vi ser det som hänt som en ren olyckshändelse, säger han.

Enligt utredningen så orsakades båtbranden av  att en pump i Luleåbons båt startade under tankningen med gnistbildning som följd och då antändes bensinen.

– Det är som vi kan se det brandorsaken och det började i mannens lilla båt och spred sig till en större båt som låg bredvid. Nu är båda båtarna förstörda och ligger delvis under vatten, säger Niklas Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.