Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Restaurangägaren Erkki Hanhirova hoppas att den tillfälliga båttrafiken mellan Haparanda och Torneå blir en permanent lösning. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Här testas ny ”finlandsfärja” – går hela vägen mellan Haparanda och Torneå

Uppdaterad
Publicerad

Just nu kan man korsa Sverige och Finland med båt längs Torneälven. Haparanda kommun och finska Torneå genomför ett test och hoppas att älven trafikeras i framtiden.

– Det skulle ge ett rejält uppsving till  företagen, säger restaurangägaren Erkki Hanhirova.

Det är ungefär en kilometer mellan Haparanda och Torneå fågelvägen, och sträckan tar ungefär tre minuter att köra med bil. Men under tio dagar, fram till den 21 augusti, kan man också åka båt mellan städerna. 

– Det är väldigt bra. Vi har väntat på det här i flera år. Det är kanske många i Torneå stad och Haparanda som aldrig har varit längs älven med båt. Sedan finns det möjlighet att ta en kopp kaffe eller en öl på finska sidan och på den svenska kan man köpa snus, säger Erkki Hanhirova.

Hoppas projektet ger ringar på vattnet

Det är genom projektet ”Two Countries - One Destination” som Haparanda kommun och Torneå  håller på att se vilka möjligheter det finns att köra turtrafik över Torneälven. 

– Nu vill vi jättegärna testa det här och se om det är något vi kan satsa på i framtiden, säger projektledaren Eeva Skybäck.

Staffan nobbar båten: ”Har annat att syssla med”

Men en som inte kommer att använda sig av båttrafiken är Haparandabon Staffan Waltare.  

– Jag har annat att syssla med än att åka båt en så kort sträcka. Jag kommer att ta bilen, men för en del turister kan det kanske vara intressant, säger han.  

I videon hör du projektledaren Eeva Skybäck berätta om båttrafiken längs Torneälven

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.