Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du företagsjätten i Norrbotten om deras planer på ett kalkbrott i Norvijaur. Foto: SVT

Företagsjätte vill öppna kalkbrott nära omtvistade Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Företaget BDX vill öppna ett kalkbrott i Norvijaur. Det är bara två mil från Kallakområdet där en planerad gruva mött stora protester från bland annat samiskt håll.

Norrbottensföretaget BDX har ansökt om tillstånd för att öppna ett kalkbrott i Norvijaur i Jokkmokks kommun. Två mil därifrån har den planerade Kallakgruvan mött starka protester eftersom den befaras få konsekvenser för rennäringen i området.

”Osäker framtid i Slite”

På 80-talet provborrades det i Norvijaur, men kalkbrottet öppnades aldrig. Men nu ser företaget en möjlig marknad för kalken och hoppas få tillstånd för brytning.

Gruvbrytning i Kallak

– Kalkbrottet i Slite, som försörjer större delen av den svenska marknaden med kalk, har en osäker framtid. Då ser vi att det här kalkbrottet skulle kunna försörja industrin med kalk på ett betydligt mer miljövänligt sätt än om kalken måste importeras långt ifrån, säger Fredrik Palmqvist, kommunikationschef vid BDX.

Ärendet uppe på regeringsnivå

Men två riksintressen står mot varandra i Norvijaur. Länsstyrelsen och SGU har sagt nej till kalkbrytning på platsen av hänsyn till renskötseln. Statens fastighetsverk säger däremot ja. Ärendet ligger nu hos regeringen för beslut.

Hör företaget om planerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet