Bebis med andningsbesvär skickades hem med alvedon – dog tre dagar senare

Publicerad

Föräldrar till en sex månader gammal bebis i Norrbotten blev oroliga när barnet hade över 40 graders feber och andningsbesvär. Bebisen diagnostiserades som förkyld och skickades hem men avled bara några dagar efteråt – troligtvis på grund av en långvarig luftvägsinfektion.

Det var den 15 oktober som föräldrarna besökte en barnklinik i länet. I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hade bebisen 41 graders feber när de uppsökte vården samt andningsbesvär på grund av tät näsa.

På plats tog en AT-läkare tempen som då hade gått ner till 39,6 grader. Utöver det kollade läkaren puls och vikt samt undersökte öronen och lyssnade på lungorna.

”Läkaren gick ut från salen och konsulterade med två andra läkare som gemensamt bedömde att inga åtgärder behövde tas”, skriver mamman i anmälan.

Avled tre dagar senare – luftvägsinfektion trolig orsak

Enligt mamman togs inga blodprov, urinprov eller titt i hals eller näsa. Familjen fick beskedet att de kunde åka hem igen. Bebisen fick alvedon och föräldrarna råddes att ge koksaltlösning i näsan för att underlätta barnets andning.

Tre dagar senare avled bebisen och enligt en obduktionsrapport troligen till följd av en långvarig luftvägsinfektion.

”Vi har förlorat en familjemedlem. Född frisk med hela livet framför sig.  Vi har inte fått mer svar än att hon led av två vanliga förkylningsvirus. Men jag kan inte ta in att hon kunnat dö pga det vanligaste som finns. Jag vill veta om läkarna gjort allt dom kunnat för att ge rätt diagnos”, skriver mamman till IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer