Hör säkerhetschefen Rickard Stewén vid Region Norrbotten om bedragaren som låtsades vara vårdpersonal. Foto: Region Norrbotten

Säkerhetschefen varnar: Bedragare i Råne älvdal låtsades vara vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

En bedragare, klädd i vårdkläder och skyddsutrustning, har utgett sig för att vara vårdpersonal när denne knackat på hemma hos ett äldre par som bor i Råneå älvdal. Region Norrbotten polisanmäler nu händelsen och varnar allmänheten.

Under pandemin väljer många att hålla sig hemma för att undvika att bli smittade av covid-19. Men personal gör inte hembesök utan avtalad tid meddelar Regionen Norrbotten.

– Vårdpersonal dyker aldrig upp hemma hos dig utan att bestämma tid först, säger Rickard Stewén, säkerhetschef på Region Norrbotten och fortsätter:

– Vi ser mycket allvarligt på att bedragare försöker utnyttja människor som gör allt för att göra rätt. Det är ett oacceptabelt beteende.

”Stäng genast dörren”

I den aktuella händelsen invände paret mot besöket och bedragaren lämnade då bostaden.

– Om du blir osäker på om personen verkligen är den hen säger sig vara, stäng genast dörren. Då hinner du tänka igenom situationen och minskar risken för att ett eventuellt stöldförsök kan genomföras, säger Rickard Stewén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.