Elva av fjorton kommuner i Norrbotten har en negativ befolkningsutveckling, enligt Rikard Eriksson, professor på Umeå universitet. Foto: Mattias Larsson/SVT.

Befolkningen i Norrbotten minskar: ”Färre ungdomar flyttar tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

En högre snittålder på invånarna i länet – och färre unga människor väljer att flytta tillbaka efter studier eller arbete på annan ort. Norrbottens befolkning minskar.

SVT har pratat med Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi på Umeå universitet. Den största anledningen till att befolkningsantalet minskar är den höga snittåldern.

Men andra faktorer spelar också roll.

– Unga människor har alltid flyttat till större städer, men sedan 90-talet är det ett lägre återflyttningsantal.

Det är inte bara i de mindre kommunerna där antalet invånare minskar, utan i nästan hela länet, berättar Rikard Eriksson.

– Det är bara Piteå, och till viss del Älvsbyn och Kalix som har en positiv befolkningsutveckling.

Återvänder oftast till de större kommunerna

Bland de ungdomar som väljer att flytta tillbaka till länet efter till exempel studier, väljer man oftast att återvända till de kommuner som ligger närmast regionala centrum, som just Piteå, eller Luleå och Boden.

– Där finns ett större utbud av de jobb som kanske matchar den utbildning man skaffat sig någon annanstans i landet.

Orsakerna till det är många, men går att koppla till något som började för ungefär 30 år sedan, menar han.

– Sedan slutet på 80-talet, början på 90-talet, har de så kallade ”nya jobben” som kan kopplas till serviceekonomin egentligen bara har skapats i storstäder och universitetsområdena.

Färre offentligt finansierade jobb

Enligt Rikard Eriksson har däremot antalet privata jobb i de mindre kommunerna varit stabila de senaste åren, och att det som tagit mest på orterna har varit en centralisering av myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Polisen.

– Offentligt finansierade jobb har i hög utsräckning minskat i Sveriges mindre kommuner de senaste 10-15 åren.

I klippet ovan hör du Rikard Eriksson berätta om befolkningsutvecklingen i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.