Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från och med i natt klockan tolv begränsar Finland trafiken över sina gränser. Haparanda är en av de kommuner som påverkas på flera sätt. Foto: SVT

I natt begränsas trafiken till Finland – intyg krävs för arbetspendlare

Uppdaterad
Publicerad
Finlands beslut om begränsningar vid sina gränser från och med i natt får stora konsekvenser för Haparanda, säger kommunalrådet Sven Tornberg.

– De som arbetspendlar mellan Torneå och Haparanda ska ha möjlighet att komma till jobbet. Det rör sig om drygt 120 personer där vi skrivit intyg på att de arbetar i Haparanda.

Från och med i natt klockan tolv begränsar Finland trafiken över sina gränser. Beslutet gäller fram till mitten av april.

Räddningstjänsten

Det är inte enbart arbetspendlare från Torneå till Haparanda som påverkas. Grannkommunerna samarbetar också om räddningstjänst och ambulanstransporter.

– Vi samverkar inom räddningstjänsten och inom regionen när det gäller ambulanstransporter och där tittar nu länsstyrelsen på hur dessa saker ska lösas, berättar kommunalrådet Sven Tornberg.

– Vi är Nordens mest integrerade över-gränsen-samarbete. Vi gör ju det mesta tillsammans så redan i morgon kommer det här att innebära negativa konsekvenser som vi inte kunnat tänka på idag.

Karesuando, Kolari, Muonio, Pello, Torneå och Övertorneå längs gränsen hålls öppna för godstrafik. Nödvändig pendeltrafik och annan nödvändig trafik kan tillåtas. Gränsen får inte passeras någon annanstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer