Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Janne Lind (C), ordförande i socialnämnden i Haparanda, berättar i klippet varför de ändrat vårdanställdas scheman på ett sätt som skapat mycket missnöje. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Därför har Haparanda kommun drivit igenom ”hälsoscheman”

Uppdaterad
Publicerad

Förändrade scheman, färre tjänster och längre arbetstid har skapat missnöje bland anställda i äldreomsorgen i Haparanda. Men arbetsgivaren menar att behovet på vårdavdelningarna måste styra samtidigt som kortare arbetspass är bättre för hälsan.

Några medarbetare har valt att sluta sedan kommun införde fler och kortare arbetspass samtidigt som man ökade antalet arbetade timmar per vecka.

”Skulle bli bättre”

– Tanken har varit att det ska bli bättre. Att det är bättre med korta pass för man blir tröttare när man jobbar långa pass. En del av våra medarbetare har inte varit så nöjda med den här förändringen. Men vi jobbar hela tiden tillsammans med facket för att få ut så bra scheman till våra medarbetare som möjligt, säger Suvi Järvinen Valo, socialschef i Haparanda kommun.

”Vi behöver få ut fler timmar”

Politikerna har också beslutat att minska arbetstidsförkortningen i äldreomsorgen, från 32 timmars arbetsvecka till 37, i kommunen.

– Vi behövde få ut mer timmar för att få en bra verksamhet men har ändå valt att behålla en viss arbetstidsförkortning, säger Janne Lind (C), ordförande i socialnämnden i Haparanda.

Hör socialnämndens ordförande i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.