I videon ovan berättar turistföretagaren varför han väljer att ta emot tusentals turister under rådande pandemi. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

De vill rädda företaget – tar emot 2 200 belgiska turister

Uppdaterad
Publicerad

När pandemin slog till rasade omsättningen för turistföretagarna Johan och Sara Väisänen med närmare 80 procent. Nu hoppas paret på att de belgiska turisterna ska rädda vintersäsongen 2020/2021.

Johan Väisänen äger ett turistföretag tillsammans med sin fru Sara Väisänen med anläggningar i Särkimukka och Tärendö i Pajala och Lannavaara i Kiruna. Under 13 veckor kommer 13 chartrade flygplan med totalt runt 2 200 belgiska turister att besöka Tornedalen.

– Gästerna kommer hit i chartrade plan och besöker oss i en vecka. De har olika aktiviteter som hundspann, skotersafari och helpension. Så de kommer inte att lämna anläggningen under sin vistelse här. De lever i en egen bubbla, säger Johan Väisänen, en av ägarna till Explore the North.

I videon ovan berättar Johan Väisänen om beslutet att låta runt 2 200 turister besöka Tornedalen under rådande pandemi.

Hundratals anställda kan drabbas

Jämfört med ett normalår har företagets omsättning sjunkit med 70 till 80 procent hittills, och i somras fick man stänga anläggningarna i Lannavaara och Tärendö. Den fast anställda personalen har korttidspermitteras under våren och sommaren, medan de med visstidsanställning eller säsongsarbete har fått sluta.

– Vi har ungefär 130 anställda under vintersäsongen och om det blir restriktioner så att inte vintersäsongen blir av innebär det att cirka 100 säsongsarbetare inte får jobb här. Och det kan även innebära att vi måste stänga anläggningarna och då drabbas även den fasta personalen, säger turistföretagaren Johan Väisänen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet