Belysning kan orsaka brand

Publicerad

Julbelysning fyller snart våra hem. Men många har allvarliga säkerhetsbrister.

Elsäkerhetsverket har de senaste åren upptäckt produkter med så allvarliga elfel att de orsakat brand eller stötar.

– Av årets testade produkter har hälften anmärkningar av olika slag. Tyvärr ser vi att anmärkningarna ökar inför jul, säger Birgitta Andersson inspektör vid Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Det handlar bland annat om utomhusprodukter som inte är vattentäta och transformatorer för LED-belysningar som kan överhettas och börja brinna. Elsäkerhetsverket varnar därför för att köpa elprodukter i butiker som vanligtvis inte säljer belysning.

– Ju mindre specialkunskap butikspersonalen har för att bedöma hur säkra produkterna är, desto viktigare är det att du som konsument vet vad du ska vara uppmärksam på, säger Birgitta Andersson

Checklista för julbelysning

– Kolla att sladd och kontakt inte har sprickor. Släng ljusslingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.

– Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk till granen utomhus. Det kan innebära direkt livsfara. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk.

– Utomhus – tänk på att placera sladden så att inte fordon kan köra över den och att den ska vara skyddad med jordfelsbrytare. En vass snöskyffel eller en snöslunga kan också skada sladden om den ligger under snön när det är dags att skotta.

– Använder du skarvkontakt utomhus? Genom att skydda skarvkontakten minimeras risken att fukt tränger in.

– Byt ut trasiga lampor och var noga med att den nya lampan har den spänningstålighet (V) som krävs för produkten.

– Installera en fast eller portabel jordfelsbrytare som bryter strömmen vid olika typer av fel. Se till att placera sladdar så barn eller husdjur inte kan slita i eller gnaga på sladden.

– Var en aktiv konsument när du handlar. Ställ frågor och handla i en affär där personalen vet vad de säljer.

– Det finns ett flöde av farliga elprodukter på internet och många faller utanför EU:s lagstiftning. Var extra noga när du handlar och köp från svenska webbplatser. Var uppmärksam på webbplatser som ser svenska ut men inte är det.

– Titta efter CE-märkningen och att det finns en bruksanvisning på svenska. Är produkten CE-märkt uppfyller den EU:s säkerhetskrav.

– Titta efter märketikett med uppgifter om tillverkare och IP-klass. IP44 eller högre siffervärde gäller för att produkten ska stå emot påfrestningarna med vatten, vind och kyla. Produkter som ska användas utomhus ska dessutom vara märkta för utomhusbruk.

– Tänk på att inte placera ljusslingor nära lättantändligt material.

– Märk dina transformatorer så att du kan para ihop dem med rätt ljusslinga eller dekoration. Låna aldrig transformator från en annan produkt.

Källa: Elsäkerhetsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.