Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hemtjänsten som måste tanka sina bilar i Finland då bränslet är slut. Foto: Emma Bergman Lahti

Bränslet slut i Pello – hemtjänstens bilar tomma

Uppdaterad
Publicerad

Både bensin och dieseltankarna på macken i Pello, på gränsen till Finland, är tömda. Hemtjänsten har haft fyra bilar med tom tank och tvingats åka över till Finland och tanka den två kronor dyrare bensinen där.

– Inga av våra hemtjänstkunder har blivit utan hjälp, utan allt har flutit på som vanligt, säger Johanna Alanentalo, områdeschef för norra delen av hemtjänsten i Övertorneå kommun.

Lovar påfyllning idag

Vid Qstars huvudkontor har de inga uppgifter om det skulle vara Finländare eller svenskar som tankat, men det vittnas från andra håll om köer till macken i Pello när den sänkta reduktionsplikten gjort drivmedlet i Sverige billigare än i Finland efter årsskiftet.

Tankbilen som skulle fylla på drivmedel i går lyckades inte på grund av kylan, meddelar huvudkontoret.

– Dieseln ska visst ha varit trögflytande, berättar växeltelefonisten.

Hoppas på påfyllning

Under onsdagen har de dock lyckats fylla på i Korpilombolo och tankbilen ska vara på väg till Pello för att göra ett nytt försök.

– Det var ju roligt att höra att de lyckats fylla på Korpilombolo, då kanske de kommer till oss också snart, säger Emma Bergman Lahti, vid Ica och Qstar i Pello.

Utomlands för att tanka

I väntan på drivmedel på närmare håll har områdeschefen åkt de 12 milen tur och retur till Övertorneå för att tanka en av hemtjänstens bilar. Personal har också åkt till finska Pello för att tanka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.