Bergnäsbron i Luleå kommer i sommar att rustas upp. Foto: SVT

Bergnäsbron stängs av i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Bergnäsbron i Luleå kommer stängas av tre veckor i sommar. Orsaken: Underhållsarbete.

Bron är en öppningsbar klaffbro och det är de övre delarna av klaffarna som måste bytas ut på grund av slitage. Samtidigt kommer materialet bytas ut från aluminium till stål som har bättre hållbarhet.

”Ett omfattande jobb“

Underhållsarbetet beräknas pågå från den 16 juli till den 5 augusti.

– Vi ska byta hela överbyggnaden av klaffarna och vi måste riva bort farbanan och balkarna under. Det är ett stort och omfattande jobb som inte går att göra under några nätter, säger Göran Öhman, projektledare på Trafikverket.

Fordonstrafikanter hänvisas istället till E4, Nya Gäddviksbron och väg 968, Gamla Gäddviksbron.

Öppen gång- och cykeltrafik

Däremot kommer bron vara öppen för gång- och cykeltrafik. Enligt Öhman kommer bron vara öppen främst dag- och kvällstid – men kommer behöva stängas av en del nätter.

– Vi vill försöka minimera stängning så att folk i högsta mån kan gå och cykla över bron. Svårt att säga vilka nätter det blir i förväg, men det får vi kommunicera ut.

Båttrafiken stängs av

Men det är inte bara trafikanter på bron som kommer påverkas av underhållningsarbetet. Från våren 2018 till sista september 2018 kommer bron inte kunna öppnas för båtar. Farleden under klaffbrodelen kommer därför vara avstängd.

– De som påverkas är segelbåtar. Men de är oerhört lite segelbåtar som går upp, säger Öhman.

Fritidsbåtar kommer alltså kunna åka under bron på andra ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.