Mattias Cöster, grundare av företaget Arctic Elements, flög omedelbart hem från Svalbard när han fick veta att en av företagets certifierade bergsguider omkommit. Foto: Lars Thulin

Bergsguide omkom – företaget gör en egen utredning om händelsen

Uppdaterad
Publicerad

I fredags omkom en certifierad bergsguide i samband med helikopterskidåkning i Kårsatjåkka nära Björkliden i Kirunafjällen.

Företaget där guiden som omkom jobbade, säger att de arbetar med en egen utredning kring vad som kan ha orsakat olyckan.

Företaget Arctic Elements gör en incidentrapport och en egen utredning vilket är rutin kring olyckan när en av deras guider förolyckades i samband med heliskiing i fredags.

Utreds som arbetsplatsolycka

Eftersom den förolyckade guiden var kontrakterad för guideuppdraget utreder polisen händelsen som en arbetsplatsolycka med standardrubriceringen vållande till annans död.

– Vi bedriver en förundersökning. Det har gjorts en del åtgärder under helgen som vi följer upp, säger Märta Warg vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Det handlar alltså om ifall företaget Arctic Elements har någon skuld i dödsfallet kring den 45-årige bergsguiden.

Mattias Cöster, grundare av företaget och ansvarig för guideverksamheten, säger att han inte kan tänka sig att så skulle vara fallet.

–  Jag skulle bli mycket förvånad om utredningen visar att det finns något att klanka på i företaget, säger han, då olyckan sker på berget under den enskilde guidens ansvar.

Fallolycka

Mattias Cöster säger att företaget bistår polisen i förundersökningen som handlar om arbetsplatsolycka. Men Mattias  Cöster är framför allt intresserad av att få klarhet i hur olyckan kunde ske:

– Eftersom det handlar om en fallolycka över ett hundra meter brant klipparti i väderförhållanden med mycket god sikt.

Mattias Cöster som vid tillfället befann sig på Svalbard flög omedelbart hem för att stötta de anställda, träffa de berörda kunderna samt sammanställa en egen utredning.

–  I dag har jag inte några nya svar att ge utan nu sammanställs vår interna incidentrapport som förhoppningsvis kan ge oss svar på hur den här tragiska olyckan kunde ske.

Vittnesuppgifter

– I det här skedet handlar det nu om att samla in och sammanställa vittnesuppgifter från alla inblandade.

Mattiass Cöster fortsätter:

– En olycka föranleds väldigt ofta av en serie av flera osammanhängande händelser, som sedan resulterar i själva olyckan. Dessa små händelser som för stunden kan verka helt irrelevanta vill jag försöka identifiera för att få förståelse för varför guiden agerat som han gjort, säger han. Företaget har inte varit uppe med några nya grupper sedan olyckan, men det är inte ett eget val. Det beror dels på att vädret har varit för dåligt samt att det tyvärr inte funnits kapacitet hos någon av de andra operatörerna i området att flyga med dom drabbade gästerna.

–  Det bästa hade varit att få ut dom endast om det var för något åk. Jag vet hur viktigt det är för dom att komma upp på hästen igen så fort som möjligt efter en sådan när tragiskt händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.