Bergsplutonens instagramkonto gillade bild med barn i kikarsikte. Foto: Skärmdump/SVT

Jägarsoldater ”gillade” instagrambild med barn i kikarsikte

Uppdaterad
Publicerad

Bergsplutons elitsoldater får kritik för att ha gillat ett instagramfoto där ett kikarsikte är inställt på ett barn med texten: ”Skulle du skjuta för att rädda din broder?”.

– Vi måste tänka efter först, säger bataljonschefen till SVT Nyheter Norrbotten.

Bergsjägarna från Arvidsjaur har ett privat instagramkonto och det är där följare har uppmärksammat att det kontroversiella fotot gillats av plutonens representanter.

Det möts av kritik.

”Det är lite osmakligt. Speciellt som det är soldaterna själva som styr kontot i plutonens namn”, skriver en följare bland annat.

Bataljonschefen Mathias Holmqvist håller med om att gillandet på sociala medier inte var bra.

– Inom Försvarsmakten ställs det högre krav på omdöme och bara det att det nu ställs frågor om det här gör att förtroendet för Försvarsmakten kan ha påverkats. Det gör att vi måste diskutera det här i en större grupp, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

”Måste tänka till”

Enligt honom handlar det om olika bilder av verkligheten. Elitsoldaters verklighet mot vanliga människors verklighet.

– Den här bilden av en eventuell barnsoldat har många av oss som tjänstgjort utomlands stött på, men vi måste tänka efter före vi gör saker och ting så att det inte påverkar vårt förtroende, säger Mathias Holmqvist.

Men han har trots det han kallar för det osmakliga gillandet ett högt förtroende för bergsplutonens soldater.

– Det är mogna människor och bra medarbetare, det ska jag säga, Jag har stridit i skarpt läge med dem och de har löst mycket svåra situationer på ett klokt sätt, utan att träffa kvinnor, barn och andra oskyldiga. Men de måste tänka till i fortsättningen, säger Mathias Holmqvist.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.