Bergwall på Säters sjukhus

Bergwall: Måste bli slut på Sovjetsystemet

Uppdaterad
Publicerad

När Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, nu är formellt friad från alla åtta mord han dömts för, väljer han att kritisera det rådande systemet med rättspsykiatrisk vård mycket hårt.

När Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, nu är formellt friad från alla de åtta mord han dömts för, väljer han att kritisera det rådande systemet med rättspsykiatrisk vård mycket hårt.

– Min mening är ju att brottspåföljden rättspsykiatrisk vård i nuvarande form måste upphöra, säger Sture Bergwall i en intervju med SVT Agendas reporter Ulf Mattmar när de möts i mitten av oktober på den rättspsykiatriska kliniken i Säter.

Thomas Quick och Norrbotten

”Alldeles förfärligt”

– Det måste bli ett slut på det här sovjetsystemet! Det här är för rättsosäkert. Enskilda läkares åsikter, tyckande och tro styr om en människa ska vara fri eller inte. Det är alldeles förfärligt, säger en upprörd Sture Bergvall.

Du drar en parallell till hur det var i Sovjetunionen. Hur tänker du?

– På sovjettiden spärrade man in oliktänkande på obestämd tid. För min del handlar det också om obestämd tid, jag har suttit här i 23 år.

– Jag brukar säga att jag blev frisk 2002, det vill säga när mitt missbruk av benzodiazepiner och min terapi upphörde. Sen dess har det gått 12-13 år och jag är fortfarande här, konstaterar Sture Bergwall.

– Här är jag ju inte ensam heller. De intagna som dömts till rättspsykiatrisk vård lever ju under de här formerna. Frågan om frihetsberövande prövas var sjätte månad av en förvaltningsrätt som sitter helt passiv, som inte tar några egna initiativ, som inte ställer frågan; på vilka nuvarande grunder hålls den här personen inlåst?

Bergwall: avskaffa vården helt

Enligt Sture Bergvall går förvaltningsrättens prövning till så att chefsöverläkaren ansöker skriftligt om att den intagne ska få fortsatt sluten vård och åberopar tidigare psykiatriska undersökningar. Rätten låter en annan psykiatriker granska ansökan, som i de allra flesta fall, och utan att träffa den intagne, tillstyrker. Och förvaltningsrätten går på psykiatrikernas linje.

Sture Bergwall har begärt ut protokoll från förvaltningsrätternas sammanträden konstaterar att hans ärenden brukar ta mellan fyra och sju minuter att avgöra.

Han har därför begärt att få genomgå en ny psykiatrisk undersökning men har, fram till förvaltingsrättens beslut den 23 oktober om en ny oberoende utredning, nekats, ett beslut som inte kan överklagas. Sture Bergwall har därför kommit till slutsatsen att det vore bäst att avskaffa den rättspsykiatriska vården helt.

– Fängelset kan ta hand om en psykotisk människa, han kan få psykosmedicin och sen göra sin tid.

”Flinck tjänade på fängelsestraff”

Bergwall lyfter fram ett exempel som han tycker visar att fängelsesystemet är mer rättssäkert.

– 1994, när jag hade varit intagen här i tre år, sköt en fänrik i Falun (Sture Bergwall syftar på Mattias Flink) ihjäl sju människor. Han är ute idag, han är på veckolånga permissioner, och muckar definitivt nästa år.

– Där finns det alltså ett rättssäkert system där det prövas på ett helt annat sätt än det godtyckliga prövandet som sker inom rättspsykiatrin, anser Sture Bergwall.

När Flink blev dömd till fängelse så var det ju många som tyckte att psykvård hade varit mera humant. Men han kanske tjänade på att få fängelsestraff?

– Absolut, o ja, han slapp den inhumana straffpåföljden rättspsykiatrisk vård. Så var det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thomas Quick och Norrbotten

Mer i ämnet