Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Bert Karlsson stänger sina asylboenden i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlssons bolag Jokarjo driver tre asylbonden i Norrbotten och dessa kommer nu att stängas.

På lördagen meddelade Jokarjos ägare Bert Karlsson att han kommer att stänga 40 av de 44 asylboenden som bolaget driver i landet.

Alla de tre boenden som Jokarjo har i Norrbotten, Porjus hotell, Porjus Huset samt Övertorneå hotell, kommer att stängas.

– De kommer att läggas ned som det ser ut nu, men jag vet inte exakt när, någon gång i början av året, säger Bert Karlsson till SVT Norrbotten.

Varför stänger ni de här boendena?

– Migrationsverket säger upp avtalen, vi får inga avtal, säger Bert Karlsson.

Enligt Jokarjos webbsida har bolaget 16 anställda i Norrbotten. Men Bert Karlsson säger att det handlar om betydligt fler:

– Vi har ett 50-tal anställda i Norrbotten, men en del är anställda via ett bemanningsbolag, säger han.

Webbsidan berättar också att boendena i Norrbotten har plats för 378 asylsökande. Platscheferna vill dock inte uttala sig om hur många asylsökande som i nuläget faktiskt bor där:

– Det får du fråga Jokarjo om, säger Khaled al Akdhar, platschef i Porjus, som inte heller vill kommentera stängningen.

Fram till januari kommer Migrationsverket att avveckla cirka 7.000 boendeplatser i landet. På grund av lagen om offentlig upphandling kommer cirka 6.200 asylsökande att tvingas flytta till ett annat boende.

”Eftersom många boendeplatser drivs av privata leverantörer som upphandlats i en särskild ordning, måste Migrationsverket också avveckla i en särskild ordning. Enligt lagen om offentlig upphandling ska den senast gjorda upphandlingen avvecklas först”, skriverMigrationsverket på sin hemsida.

Jokarjos flyktingboenden i Norrbotten

Hotell Porjus, 4 anställda och plats för 78 asylsökande

Porjus huset, 4 anställda och plats för 100 asylsökande

Hotell Övertorneå, 8 anställda och plats för 200 asylsökande

källa: Jokarjos webbsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.