Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet visar Patrik Nicklasson, vd på Väktarskolan i Boden, hur illa ställt det var med en berusad person som polisen vägrade omhänderta. Foto: Erica Larsson/SVT

Fulla norrbottningar riskerade frysa ihjäl – polisen vägrade omhänderta

Uppdaterad
Publicerad

Det är infekterad stämning mellan Väktarskolan i Boden och polisen i Norrbotten. Detta för att polisen – flera gånger – vägrat omhänderta berusade personer enligt LOB.

– Det här var kvällar då det var under 20 minusgrader ute och personerna riskerade att frysa ihjäl, säger Patrik Nicklasson, vd Väktarskolan i Boden.

Lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB, tillkom på 1970-talet när när förbudet mot offentlig berusning upphävdes. Kortfattat beskrivs den så här enligt Åklagarmyndigheten.

”En person som är så påverkad att han eller hon inte kan ta hand om sig själv, eller utgör en fara för sig själv eller andra, kan omhändertas av polisen.”

Polisen struntade i läkarbedömningar 

Väktarskolan i Boden anser att polisen misstolkar lagen, och efter flera incidenter anmälde skolan polisen till Justitiekanslern. Dels för att polisen vägrat skicka någon patrulltill platsendär ordningsvakter omhändertagit berusade personer – och dels vägrat ta berusade personer till polisarresten trots medicinska bedömningar av läkare.

”Att i direkt strid mot läkares bedömning kvarlämna den omhändertagne på akutmottagningen som bedömt personens hälsostatus som icke i behov av akutsjukvård, men likväl så pass berusad att denne ej kan ta hand om sig själv”, står det i JK-anmälan.

”Polisen har agerat så här under lång tid”

Justitiekanslern riktar i sitt beslut kritik mot polisen i Region Nord och Nicklasson tycker att det är hög tid.

– Polisen har agerat så här under lång tid men de senaste åren upplever jag att det har blivit värre, säger han.

Men varför har inte någon anmält det här tidigare då?

– Många väktarbolag är beroende av ett gott samarbete med polisen. Och därför är de rädda för repressalier om man går ut med den här typen av kritik, säger han och förklarar varför han själv gör det nu:

– Jag är så gammal nu att jag inte bryr mig, säger Patrik Nicklasson.

I videon visar ordningsvakten hur en man låg utslagen vid en av Luleås mest trafikerade gator – nerkissad och med vit fradga runt munnen – och som polisen vägrade omhänderta enligt LOB

SE OCH LÄS MER: Så bemöter polisen kritiken

Lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB)

En person som är så påverkad att han eller hon inte kan ta hand om sig själv, eller utgör en fara för sig själv eller andra, kan omhändertas av polisen.

Om en person omhändertas ska denne transporteras till den plats som bäst svarar mot dennes behov. Det kan vara tillnyktringsenhet, vårdinrättning, socialtjänst, anhörig eller arrest.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer