Besked från EU – Ideella föreningar måste betala moms

Uppdaterad
Publicerad

Ideella föreningar ska tvingas betala moms. Det står klart sedan EU-kommissionen avslagit den svenska regeringens ansökan om momsgräns.

– Det här får konsekvenser för alla föreningar i Norrbotten. Dom små med en omsättning under en miljon kronor borde få slippa det här. Det säger Helene Wiklund Wårell, Luleå och ledamot i Riksidrottsförbundet.

Hundratals föreningar berörs

Beslutet innebär att alla föreningar ska tvingas redovisa moms vilket betyder ett rejält administrativt merarbete för pressade småföreningar där alla redan arbetar ideellt.

– Bara i Luleå finns det säkert minst 250 småföreningar. Och det är bara föreningar som vi har koll på, säger Helene Wiklund Wårell, fritidschef i Luleå.

Antalet föreningar i Norrbotten är minst det dubbla.

Gör saker enklare

Men alla är inte negativa till beskedet. Anna Jonsson, klubbdirektör för Luleå Basket, välkomnar beslutet och säger att det är positivt för klubben.

– Vi får ju varken dra av eller lägga till moms så jag tror att det skulle vara bra. Det gör saker och ting lite enklare när vi jobbar mot näringslivet, säger hon.

Däremot förstår hon att det kan bli besvärligt för de mindre föreningarna.

Miljoner i merkostnad

Riksidrottsförbundet har tidigare gjort beräkningar som visar att merkostnaderna för idrottssverige skulle bli 600 miljoner kronor om momstvånget går igenom.

– Det så kallade årliga idrottslyftet från regeringen är 500 miljoner kronor, berättar Wiklund Wårell som en jämförelse.

Pengar som alltså skulle försvinna till administrativt arbete enligt Riksidrottsförbundet.

Finansminister Anders Borg säger idag att han är djupt kritisk till beslutet om momsplikt.

Gå in på länken ovan till höger och läs kommentaren från Anders Borg och mer om beslutet på SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.