Pajala kommun har hittat en lösning som gör att asylsökande skolbarn och gymnasister kan gå klart skolan till terminens slut. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter kommunens vädjan – asylsökande i Pajala får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande barnfamiljer och studerande på gymnasiet får stanna kvar i Pajala kommun till skolterminens slut.
”Notan tar vi sedan så gör vi det medmänskligt rätta nu”, säger Janus Brandin, tillförordnad kommunchef i Pajala.

Bakgrunden är att Migrationsverket har beslutat att avveckla sin verksamhet i Pajala. Ett beslut som egentligen innebär att de som inte fått uppehållstillstånd ska flytta till annan ort – men politikerna i Pajala har under bred enighet kämpat för att de asylsökande ska kunna stanna i kommunen.

”Satsat hjärta och själ”

– Vi är många i Pajala kommun som tillsammans har satsat hjärta och själ för att välkomna dessa männisor i vår kommun. Nu ska vi se till att de här barnen och ungdomarna får gå skolan färdigt i Pajala, säger kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V).

Det handlar om 50 barn i grundskolan och deras familjer samt 22 ungdomar som går i gymnasiet som nu erbjuds möjlighet att stanna.

– Migrationsverket ska nu prata med de berörda så får vi se hur många som blir kvar i Pajala. Kommunen kommer att stå för deras hyreskostnader och vi räknar med en utgift på 300.000 kronor i månaden, men vi vet ännu inte hur många som kommer att stanna, säger Janus Brandin.

humanitetsaspekten är det viktigaste

Skolbarnen i grundskolan och ungdomarna i gymnasiet ska nu kunna studera i Pajala läsåret ut.

– Det här är oerhört viktigt för att de inte ska ryckas upp mitt i terminen och för att den mottagande kommunen får tid på sig att ordna med en trygg skolgång, säger Evgeny Krakov (S), ordförande i Kultur – och utbildningsutskottet.

Kommunalrådet Anna Kumpula Kostet skulle gärna behålla de asylsökande i Pajala längre än till läsårets slut.

– Vi gör det här för att vi tycker att humanitetsaspekten är det viktigaste av allt, men Pajala är också i stort behov av att få ha unga människor att stanna i vår kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.