En A-traktor som var i beslag hos polisen blev vandaliserad. Nu får ägaren skadestånd. Bilden är tagen i annat sammanhang. Foto: Johan Nilsson/TT

Beslagtagen A-traktor slogs sönder i polisens förvar – ägare i Norrbotten får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen beslagtog en A-traktor från en man i Norrbotten eftersom den misstänktes vara trimmad. När ägaren senare skulle hämta fordonet hade den förvarats olåst på en parkeringsplats där obehöriga har tillträde och utsatts för skadegörelse. Nu får ägaren drygt 14 000 kronor i skadestånd.

I februari i år beslag tog polisen mannens a-traktor eftersom de misstänkte att den var trimmad.

En månad senare fick ägaren hämta ut fordonet.

Bland annat var instrumentpanelen och stereon utslitna och det hängde sladdar överallt, högtalare var buckliga, a-traktorn gick inte att starta, det var repor på huven och någon hade gått runt med leriga skor inne i fordonet. Hela bilen var skitig och under huven var det lerigt överallt.

Enligt en utredning av ärendet som senare gjordes fanns inga av de skador som ägaren anmält efter att polisens tekniker undersökt fordonet.

Förvarats olåst

Det visade sig att A-traktorn förvarats olåst på en plats där obehöriga har tillträde.

Eftersom polisen inte följt sina rutiner, det saknas dokumentation och att polisen lämnat fordonet på en plats där obehöriga har tillträde, fastslår utredningen att polisen brustit i vården av A-traktorn.

Ägaren får nu skadestånd på drygt 14 000 kronor för reparationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.