Beslutet klart – två skolor räddas

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i Svappavaara och Övre Soppero blir kvar, men som F-6-skolor.

Majoritetspartierna i kultur- och utbildningsnämnden i Kiruna ville inte att skolorna i Svappavaara och Övre Soppero skulle läggas ned, så som tjänstemännens utredning föreslog. Förslaget från S, V, FI, M och Samelistan presenterades i nio punkter och skiljers sig avsevärt från tjänstemannaförslaget.

Framför allt ska inga förändringar genomföras kommande höst utan allt ska utredas en gång till och eventuella förändringar ska genomföras till läsåret 2016-17.

Kirunaskolor kan läggas ner

Frågetecken för högstadiet

Enligt förslaget fredas skolorna i Svappavaara och Övre Sopporo. För Svappavaaras högstadium återstår ett frågetecken. Om rekryteringsproblemen kan vara lösta till den femte juni får Svappavaara behålla även högstadiet.

Skolan i Jukkasjärvi, Tuolluvaara, liksom ommöbleringarna på övriga skolor i centrala Kiruna ska gås i genom ett varv till och remissyttranden ska beaktas.

Rune Lans från det största oppositionspartiet Centern sa att han inte har någon avvikande ståndpunkt när det gäller Svappavaara och Övre Soppero. Rune Lans (C) anser att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige. Om han kommer att överklaga dagens väntade beslut återstår att se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Mer i ämnet