Marina Björkman blev chockad när hon reste hem till sin pappa i Luleå och såg hur undernärd och svag han blivit. Hon är starkt kritisk mot kommunens hemtjänst. Foto: PrivatVisa alla (5)
Visa alla (5)

Besöket hos pappan chockade Marina – hittade honom undernärd i smutsig lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

När Marina Björkman, bosatt i Flyinge i Skåne, besökte sin pappa Stig Markström i Luleå chockades hon av hur mager han blivit. Hon förfärades också av att hans bostad var kraftigt nedsmutsad, trots att han köper städning av hemtjänsten.
– Det var så uppenbart att han inte klarar sig själv och behöver komma in på ett boende, säger Marina Björkman.

Det var i slutet av juni som Marina Björkman besökte sin 80-åriga pappa Stig Markström, i dennes bostad i Luleå och chockades av att pappan var kraftigt avmagrad och orkeslös.

”Tänkte han dör av svält och törst”

–  Jag tänkte att han kommer att dö av svält och törst om det inte händer någonting. Han är så svag och har så förtvinade muskler att han inte ens kan ta vatten själv från brickan som hemtjänsten brukar ställa fram vid sängen, berättar Marina Björkman.

Efter besöket hos pappan skrev hon ett inlägg på sociala medier där hon riktade kraftig kritik mot Luleå kommuns omsorg av pappan. Inlägget har fått stor spridning och har delats av över 14 000 personer.

”Hemtjänsten uppgav att de inte städat på veckor”

I inlägget skrev hon bland annat att hennes pappa inte kunde äta och att hon var starkt missnöjd med den omsorg och service som hemtjänsten gett honom. Enligt henne var det smutsigt i pappans hem och hemtjänstpersonal hade uppgett att det inte städats på många veckor.

Anmäler händelsen till IVO

Inlägget som också innehöll bilder på hennes kraftigt avmagrade pappa fick enorm spridning och på onsdagen beslutade Lena Kruse, verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå, att göra en anmälan lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Vi har tittat på de anhörigas klagomål, journalanteckningar och pratat med en del av personalen och beslutat oss för att inleda en fördjupad utredning, säger Lena Kruse och fortsätter:

– Jag förstår att man reagerar, det är skrämmande bilder.

Fick plats på korttidsboende

Under onsdagen, när SVT pratar med Marina Björkman, har hon just fått veta att hennes pappa har fått plats på ett korttidsboende.

– Det är ofattbart och jag bara gråter! Det är hemskt att vi ska behöva kämpa så för att våra gamla inte ska behöva dö ensamma. Vi har blivit bollade mellan olika handläggare och ingen vill ta ansvar. Det är inte tack vare kommunen som pappa nu har fått en plats utan det som hjälpt är Facebookinlägget och att media tagit tag i situationen, säger Marina Björkman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer