Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl Gyllensand om hur han upplever vården på Johannisberg. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Besvikelse över Johannisbergs utveckling: ”Misslyckats totalt”

Uppdaterad
Publicerad

Carl Gyllensand har under sina ungdomsår suttit på Sis-hemmet Johannisberg i Kalix. När han senare kom tillbaka för att jobba på det slutna ungdomshemmet blev han besviken.

– Jag tycker att man som myndighet kan erkänna att man har misslyckats totalt och lämna över ansvaret till folk som faktiskt kan, säger han.

På Johannisberg ska pojkar som är dömda till sluten ungdomsvård rehabiliteras så att de inte fortsätter att begå brott.

År 2022 var den genomsnittliga dygnskostnaden på Statens institutionsstyrelse (SiS) 12 000 kronor per person. Carl Gyllensand är kritisk till vad den pengen går till på Sis i Norrbotten.

– I det är det inte inkluderat rehabilitering överhuvudtaget. Man betalar 12 000 kronor för att de ska vara förvarade någonstans, säger han och fortsätter:

– Om det ändå kostar så mycket kan vi inte lägga ner lite energi på att försöka få dem att se samhället med lite andra ögon. Man tycker att det borde vara inkluderat i priset men jag vet inte.

Johannisberg hjälpte Carl att byta bana

För drygt 20 år sedan var Carl Gyllensand själv placerad på Johannisberg i nio månader efter att ha erkänt brott. Han är väldigt tacksam över tiden på ungdomshemmet och menar att det hjälpte honom att byta bana i livet.

Men han är kritisk till hur det ser ut nu.

– Typen av kriminalitet har förändrats väldigt mycket sedan 20 år tillbaka men på Johannisberg står man kvar och stampar på samma ställe.

I klippet berättar Gyllensand hur han upplever vården på Johannisberg i dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet bemöter Johannisbergs institutionschef kritiken verksamheten får. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.