Besvikelse efter ministermöte

Uppdaterad
Publicerad

Idag träffade representanter för minoritetsspråken kulturminister Alice Bah Kuhnke för att diskutera varför det inte blev något av tidigare utlovade pengar till minoritetsspråken?

Tidigare har kulturministern lovat bidrag till kommuner som vill bli förvaltningsområden för nationella minoritetsspråk. Men i den senaste budgeten finns inga pengar.

– Vi förde fram massiv kritik till regeringens förändrade syn på minoritetsspråken men hon var inte beredd att ändra på något, säger Tore Hjort som är ordförande i Tornedalingars Riksförbund.

Minoritetsspråk

Han säger att regeringens ställningstaganden gör det svårt för nybildande av förvaltningsområden och att det också kommer att påverka redan befintliga.

– Det känns fördjävligt.

Vidare anser han att regeringen inte följt minoritetslagstiftningen då man inte haft samråd inför förändringen.

Fler kritiker

– Det är mycket olyckligt att regeringen hanterar minoritetsfrågorna på detta vis, det riskerar att slå sönder år av arbete där vi under den förra regeringen ägnade stor kraft och tid att bygga upp förtroende tillit och delaktighet tillsamman med företrädare för de nationella minoriteterna säger, riksdagsledamoten Roger Haddad (fp) som varit aktiv i riksdagens nätverk för romska frågor och under sin tid som kommunalråd 2009 tog initiativ till att Västerås blev den första kommunen att frivilligt ansluta sig som finskt förvaltningsområde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minoritetsspråk

Mer i ämnet