Bevis har försvunnit i utredningen om misstänkt människorov i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Första dagen på rättegången där fyra män i Gällivare är misstänkta för människorov präglades av bevis som försvunnit och bevis som tillkommit. 

Upprinnelsen är att en 40-årig man sökte efter sin stulna crossmotorcykel och av den anledningen sökte upp en man som han misstänkte för stölden på dennes hemadress.

Han hade även bett en man i 30-årsåldern att komma dit – som i sin tur tog med sig fyra personer.

När försöken att pressa fram ett erkännande misslyckades åkte 40-åringen hem, men det är det som hände efteråt som kan ge de allvarligaste efterverkningarna.

Buntband har försvunnit

De personer som var kvar ska ha bundit mannen som de misstänkte för mc-stölden med buntband, lastat honom på en flakbil och kört ut honom i skogen.

Åklagaren hade hoppats att kunna bevisa de som hanterat buntbanden som användes för att binda mannen – men bevisen har försvunnit i hanteringen när de skickades till Nationellt forensiskt centrum.

Ny bevisning i utredningen

Men bevis har inte bara försvunnit. Man har funnit ett brev som har tillkommit i utredningen under den senaste veckan.

En av de misstänkta har skrivit ett brev som han hade gömt på toaletten och var avsett för en av de andra misstänkta.

Där stod instruktioner för hur denne ska anpassa sin berättelse i rättegången för att de ska undvika att fällas för människorov, vilket är en rubricering som kan ge minst fyra års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.