Hör Bianca berätta om välkomstbrevet från nya klassen och skillnaden mellan skolan i Luleå och Stockholm. Foto: SVT

Bianca flyttade 90 mil – skolan i Stockholm var för dålig

Publicerad

11-åriga Bianca Rodrigues Eifert flyttade från Stockholm till Luleå för två år sedan. Orsaken var att hennes föräldrar ville ge henne en bättre skolgång. I dag är de mycket nöjda med sitt beslut.

Droppen blev ett besök i Biancas klass i Stockholm. Föräldrarna tyckte att situationen i klassrummet var ohållbar, med stökig miljö – ”kaosigt” säger Bianca själv. De fick kontakt med en ny skola i Luleå där Biancas moster bodde.

De sa upp sig från sina jobb och några veckor innan flyttlasset skulle gå kom ett brev till Bianca. Det var från hennes nya klass på Furuparkskolan i Luleå. Alla lärare och elever hade skrivit personliga hälsningar till henne. I klippet här ovan berättar hon mer om det.

Prisar skolan i Luleå

– Jag tror inte att någon skola i Stockholm hade tagit sig tid att skriva ett sådant välkomstbrev till en elev som skulle komma, säger Biancas pappa Robert Eifert som är otroligt nöjd med skolan i Luleå.

– Föräldrar har ju bara en skola att jämföra med så det är inte alltid lätt att veta.

Han jobbar numera inom hemtjänsten i Luleå efter att nio år som säljare i Stockholm. Även Biancas mamma har fått jobb.

– Beslutet att flytta berodde till 75 procent på situationen i skolan och resten handlade om att fly stress och bilköer, säger Robert Eifert.

De funderade på att byta skola i Stockholm men det skulle innebära ännu mer transporter och det var de inte sugna på.

Förvånade familjen

Roberts familj bor kvar i Stockholm och de och vännerna tyckte att flytten kändes lite väl drastiskt. Men nu, två år senare har familjen inte ångrat sitt beslut.

– När vi satt där på planet med en enkelbiljett till Luleå kändes det som: Nu gör vi det här! Nu är det dags att börja vårt nya liv.

Resultat · Skulle du kunna tänka dig att flytta för att ge ditt barn en bättre skolgång?

  1. Ja, absolut. Barnens skolgång är viktigare än allt annat.
    85 %
  2. Nej, det skulle aldrig fungera för resten av familjen.
    15 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Skola

Mer i ämnet