Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nycketagg öppnar för besök under kvällar och helger. Foto: Anders Hjertström/SVT

Meröppna bibliotek drar igång i Luleå

Uppdaterad
Publicerad
Nu drar meröppna bibliotek igång på två av Luleås bibliotek. Det innebär att Luleåborna kan använda biblioteken även kvällar och helger när personal inte är på plats.

Med en nyckeltagg kan man ta sig in på biblioteken på Hertsön och Björkskatan för att låna och lämna böcker eller plugga. De är de två bibliotek som nu håller öppet även kvällar och helger när personal inte är på plats.

– Jag tycker det är toppen för dom har ju minskat ned på öppettiderna, säger Tore Isaksson som är på besök på biblioteket på Björkskatan och som skaffat sig en nyckeltagg.

Utan personal

Meröppna bibliotek innebär att besökaren ansöker om en nyckeltagg och skriver på ett avtal om att nyttja biblioteket under meröppettid.

Sedan kan man använda bibliotekets lokaler utanför bemannad tid för att exempelvis låna böcker och använda datorer. Systemet finns på några andra orter i länet och också på flera platser runt om i landet.

– Det här gör vi för att biblioteket är en offentlig lokal och för att man vill att fler ska kunna vistas i lokalerna när vi inte kan ha öppet med personal, säger Sofia Lundmark, enhetschef för biblioteken i Luleå.

Oro

När systemet infördes i landet fanns en oro för skadegörelse på biblioteken. Men farhågorna har kommit på skam, berättar Sofia Lundmark.

– Vi har ganska goda erfarenheter av övriga Sverige där man har meröppet bibliotek att det händer väldigt lite. Och skulle något hända har vi rutiner för att hantera det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer