Drygt 9 miljoner kronor får biblioteken i Norrbotten, Foto: SVT/Arkiv

Biblioteken i Norrbotten stärks

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteken i Norrbotten får drygt 9 miljoner kronor när Kulturrådet fördelar drygt 220 miljoner kronor för att stärka folkbiblioteken i landet.

Luleå får pengar för att fortsätta med projektet kring livsberättelser över generationsgränser och det bland annat genom digitalt skapande. Pengar till Pajala går till meröppet och Kiruna ska utveckla beståndet och sin programverksamhet på nationella minoritetsspråk.

– En satsning som Stärkta bibliotek har gjort folkbiblioteksutveckling möjlig i hela landet. Kommunerna har olika förutsättningar och har kunnat anpassa sina insatser för att bättre uppfylla bibliotekslagens prioriteringar och vara tillgängliga för fler, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef för Litteratur och bibliotek på Kulturrådet.

Det här är den tredje och sista fördelningen i att stärka folkbiblioteken i Sverige och till det här fördelningstillfället hade det inkommit 407 ansökningar från 280 kommuner. Totalt har 220 400 000 kronor delats ut och av dem får Norrbotten 9 400 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.