Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjällräven som lever i små populationer längs fjällkedjan i norra Sverige är starkt utrotningshotad, men genom bioteknik skulle arten få en större chans att klara sig. Men det här är inte helt okontroversiellt, hör mer i klippet. Foto: Rasmus Törnqvist/Svenska fjällrävsprojektet

Utrotningshotade fjällräven skulle kunna hjälpas av kontroversiell metod

Uppdaterad
Publicerad

Bioteknik skulle kunna användas för att hjälpa utrotningshotade djur, till exempel fjällräven och den europeiska ålen – men det här inte helt okontroversiell forskning.

– Om vi genmodifierar fjällräven för att den ska överleva bättre i miljön som vi har skapat, slutar folk tycka att det är en riktig fjällräv då?, säger Jesper Stage, professor i nationalekonomi och projektledare vid LTU.

Fjällräven som lever i små populationer längs fjällkedjan i norra Sverige är starkt utrotningshotad, men genom bioteknik skulle arten få en större chans att klara sig.

– Vi skulle kunna ta cellprover från döda fjällrävar och sätta in i surrogatmödrar för att bredda den genetiska mångfalden, säger Jesper Stage, professor i nationalekonomi och projektledare vid Luleå tekniska universitet, LTU.

Kan snart vara verklighet i Sverige

Genom genmodifiering skulle fjällräven även kunna göras mindre sårbar för skabb.

Det här är forskning som snart kan komma att användas i verkligheten, men det är inte helt okontroversiellt.

Därför vill Jesper Stage nu genom ett forskningprojekt vid LTU ta reda på allmänhetens inställning till bioteknik innan den börjar användas i större skala.

– Om vi genmodifierar fjällräven för att den ska överleva bättre i miljön som vi har skapat, slutar folk tycka att det är en riktig fjällräv då?, säger Jesper stage.

Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.