Åsa Nyström vann en storseger i nomineringsvalet till biskop. Foto: SVT

Biskopshearingen: ”Jag vill ha en tillsammans-makt”

Publicerad

Det håller på att skrivas historia i Luleå stift i samband med biskopsvalet. Efter åtta män kan det nu komma en kvinna – förre umeåbon och lyckseleprästen Åsa Nyström. – Jag vill ha en tillsammans-makt” sade hon.

Hon vann en storseger i nomineringsvalet som handlar om att få fram fem kandidater till posten som andlig ledare i stiftet.

Åsa Nyström fick 43 procent av rösterna och det var mer än de fyra manliga konkurrenterna fick tillsammans.

Vill ha ”tillsammans-makt”

Men tisdagens biskopshearing kan bli avgörande för fortsättningen.

Alla fem kandidater blev utfrågade i 30 minuter vardera framför delar av de 614 personer som är röstberättigade.

– Som biskop får man makt genom förtroende. Jag är förtjust i tillsammans-makten, dialog-makten, komma överens-makten och att driva frågor med andra. Jag ser det som en biskops viktigaste uppgift. Det hjälper inte att trycka på människor en åsikt eller en tanke, sade Åsa Nyström.

”Otroligt hedrande”

Hon betonade att hon vill lyssna, tolka, driva, rusta och möjliggöra.

– Jag ser inget egentligt egenvärde i att en kvinna blir biskop, men det är viktigt att båda män och kvinnor kan väljas och nomineringsvalet visade att det är så. Om det skulle bli jag som blev vald så skulle det vara otroligt hedrande. Jag får i så fall gå med gud in i det, sade Åsa Nyström.

Hon vill tala klarspråk om sin tro och att Gud älskar alla människor, som hon uttryckte det.

– Det är så stort att det är kyrkans centrala uppgift att berätta och gestalta så tydligt att det går att känna och förstå. Det har i sig en enorm bärkraft och jag tror att människor längtar efter det, sade Åsa Nyström.

”Intensivt på scen”

Under tisdagen var det biskopshearing och alla fem kandidaterna blev utfrågade inför delar av de 614 personer som är röstberättigade den 14 november.

– Det var intensivt att stå där i 30 minuter och svara på olika frågor. Hur det gick? Rätt så bra, tror jag, men jag måste smälta alla intryck innan jag kan säga mer om det. Vi får se hur biskopsvalet går i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.